INTERVJU // Cebratrack om nya singeln "Universe"

cebratrack_pressbild_hires_01.jpg

Artisten och producenten Cebratrack aka. Erica Hallström utmanar och breddar det vi förstår som (pop) musik. Med ljud från yogabollar, hundskall och badkar skapas ljudlandskap som tar lyssnaren till nya världar. "Episk art-pop" är bästa beskrivningen av musiken enligt artisten själv. Vi kan bara instämma. Varje gång vi lyssnar upptäcker vi nya element likt ett konstverk med dolda dimensioner och nya singeln "Universe" är inget undantag. Vi träffades för att prata om vad som inspirerat till låten och musiken generellt.

“Universe handlar om att försöka pressa sig i någon annans mall av hur man ska vara. T.ex på en arbetsplats eller i en relation, tillslut bara spricker det".

Spontant hör vi influenser från The Knife men i själva verket finns ingen klockren jämförelse med en artist eller genre, vilket är talande för artistens unika konstnärskap. Det finns något skört och samtidigt något rått i låten.

Erica berättar att nya singeln speglar ett dilemma av kärlek och inre demoner. Universe, liksom flera av de tidigare släppen fokuserar på hjärnan och psyket. 

"Att vara konstnär är att vara som en upptäcktsresande i det inre - man upptäcker ogästvänliga platser och rapporterar därifrån".
"Jag tycker den liknelsen är väldigt fin, det är något jag brukar tänka på om jag mår dåligt men är i en produktiv fas, att det här är något jag kanske behöver utsätta mig för eller ta mig igenom för att skapa något som blir genuint och riktigt".

För att leda in lyssnaren på en röd tråd berättar Erica att det handlar om att presentera musikens premisser från början. Genom att skapa en trygg punkt, exempelvis i form av en hookig basgång kan lyssnaren acceptera en melodi som är "spårad". "Det viktiga är att få något att hålla i sig i när det blåser".

"I det här rummet kan vad som helst hända och på så sätt känns det naturligt att en stavmixer använts istället för en reverserad cymbal innan breaket. På samma sätt fungerar det med sång i fel tonart, eller en takt som bryter den instrumentala formen".

Artisten berättar att hon ser begränsningar som ett medel för att tvingas klättra runt en fast form. Vi förundras över förmågan att harmonisera starka kontraster i vokal och instrumental framtoning. Att fly in i Cebratracks musik är som att stanna tiden för en stund.


Cebratrack släpper musik genom indie- bolaget Pepperbox recordings. Första officiella singeln "Expectations" kom 2014 och därefter kom "Veins" och "Growing Larger" följt av"Amygdala" och "Universe". Alla låtar hittar du på Soundcloud. Följ även Cebratrack på Spotify!

FANACY