Syster Björk om musiken och nya EP:n "RIEN de RIEN"

Sedan debuten med dubbelsingeln GRÅZONER/Fåglar 2015 har Umeåduon Syster Björk berört med politisk och personlig pop genom pricksäker lyrik, stora syntar och effektfull gitarr. Duon beskriver sin musik och utvecklingen som lett fram till nya EP:n "RIEN de RIEN"

Syster Björk, som består av systrarna Lee (gitarr) och Francesca (sång) har varit aktiva sedan 2015 och släppte ny EP i januari i år. Vi lyssnar till hur allt började och ser snart en röd tråd av livsviktiga budskap;  

GRÅZONER handlar om samtycke & mäns våld mot kvinnor och blev vår första “dänga”. Den låg b.la. på P3 Osignat i 5 veckor, vilket var himla kul. Så viktigt att låtens budskap fick spridas där", säger Francesca.

Systrarna kastar ljus på och utmanar bl.a patriarkala strukturer i vackra klanger från Lees gitarr och Franscescas avklädda sång. Med tydliga melodier och drömska syntar tillåts lyssnaren sväva bort för en stund, inte minst med låten Fåglar

Att duon vill göra upp med en mansdominerad musikbransch kommer inte som en överraskning och blir om än mer tydligt med EP:n "RIEN de RIEN" då systrarna stått för produktionen i alla led.

"Vi ville genomföra våra idéer själva, både som ett slags självförverkligande, för att få mer erfarenhet av producentrollen men också för att inspirera & peppa andra ickemän att producera och styra över sin egen konst" berättar Francesca.

Med RIEN de RIEN har olika röster och influenser utforskats och resultatet är en nyare ljudbild som sammansatt av tidigare sound. Viljan att utmana och förändra kommuniceras på ett naket och vackert sätt. Med EP:n ges budskapets kärna stor plats genom poetisk lyrik, tydlig, elektronisk rytm och känsloladdad gitarr. Vi gillar särskilt Döda tid som bjuder på flera elektroniska element.

Systrarna uppmärksammar även ett ytterligare viktigt ämne, psykisk ohälsa, med låten Aldrig ensam i samarbete med en organisation med samma titel.

"Vi snubblade över deras facebooksida och märkte att vi lustigt nog har en låt med samma titel som också berör ämnet psykisk ohälsa och tänkte att dem vill vi gärna samarbeta med" berättar Lee.

Duon har sedan debuten spelat på bl.a Where's the music? I Norrköping, på Umeå Open, i Göteborg och på Trästock i Skellefteå. Nästa spelning är inbokad den 17 mars på Oceanen i Göteborg (tillsammans med Johan Airijoki & Malmfältens Rockkklubb). Det planeras även för spelning i Stockholm senare i vår.

Tack för det fina ljudet av ett starkt och gränslöst systerskap, Syster Björk!
FANACYComment